Tayuyos

Tortillas and black beans.

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Tortillas and black beans.

Guatemalan tortillas often are a side dish to every meal, but sometimes, one can find this wonderful combination of black beans filled tortillas: Tayuyos.

Tayuyos are usually made in Alta Verapaz as a tamale with black beans, but in other regions of the county you can find someone skilled enough to make this variation in tortillas.

Catarina is a lady who sells tortillas on the Main Street, across the Fire Station, in Panajachel.  Tortillas are freshly made every day from 8:00 am to 3:00 pm. On Fridays, Saturdays, and Sundays, she makes tayuyos.  Tortillas with a black bean puree in it.  Freshly made, and hot, are simply delicious for a quick bite.  Tayuyos are sold at Q 0.50 each, twice the cost of  a single tortilla, Q 0.25 each.

So, you want some real Guatemalan taste? Get your tayuyos!

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Tortillas y frijoles negros.

Las tortillas siempre acompañan nuestros platillos. A veces, nos encontramos con la maravillosa combinación de tortillas rellenas de frijol negro: Tayuyos.

Los tauyos se pueden encontrar en Alta Verapaz en forma de tamal, con frijoles negros enteros.  En otras regiones del país, podemos toparnos con personas que pueden hacer las tortillas rellenas de frijoles colados (en puré).

Catrina vende tortillas en la Calle Principal, frente a la Estación de Bomberos Voluntarios de Panajachel. Las tortillas recién salidas del comal las prepara  de 8:00 am a 3:00 pm. Los viernes, sábados y domingos prepara y vende tayuyos. Una deliciosa opción para comer rápidamente. El precio de cada tayuyo es de Q 0.50, el doble de la tortilla, que cuesta Q 0.25 la unidad.

¿Quieres probar algo realmente guatemalteco? ¡Prueba los tayuyos!

 

Author: Silvia Carolina Obregon

Former ballet dancer. Actress. Art Manager. Producer. Recently moved to Lake Atitlan. Starting new stage in my life. Love good food. Bailarina retirada. Actriz. Productora. Ahora viviendo en Sololá. Nueva etapa en mi vida. Me encanta comer bien.

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